Kada živite u malom domu, svaki kvadratni centimetar prostora je dragocjen. Međutim, to ne znači da morate biti ograničeni u smislu skladištenja i organizacije. Jedan od ključeva za maksimiziranje prostora u malom domu je iskorištavanje vertikalnog prostora. U ovom članku, istražit ćemo pet pametnih načina kako možete iskoristiti vertikalni prostor u svom malom domu kako biste stvorili više skladišnog prostora i organizirali svoje stvari na efikasan način.

Organizacija zidova

Police za zidove

Police za zidove su sjajan način da iskoristite vertikalni prostor u svom malom domu. Možete ih koristiti za  knjige, ukrase, posuđe ili čak biljake. Montaža polica na zidove oslobađa prostor na podu i stolovima, čime se otvara prostor za druge namjene.

Vješalice za zidove

Slično kao i police za zidove, vješalice za zidove omogućuju vam da okačite stvari na zidovima umjesto da zauzimate prostor na podu. Možete koristiti vješalice za vješanje kaputa, torbi, kišobrana i ostalih odjevnih predmeta. To je jednostavan način da organizirate svoje stvari i oslobodite prostor.

Police za zidove
Vješalice za zidove

Korištenje ormara

Visoke police

Jedan od načina da iskoristite vertikalni prostor u svojem ormaru je korištenje visokih polica. Umjesto da se zadržavate na standardnim policama, instalirajte police koje sežu do vrha ormara. Na taj način možete koristiti prostor iznad glave za skladištenje sezonskih predmeta, kofera ili drugih rijetko korištenih stvari.

Vješalice i kukice

Još jedan način da iskoristite prostor u ormaru je postavljanje dodatnih vješalica i kukica. Možete okačiti torbe, remene, kravate i ostali pribor na vješalice. Kukice se mogu koristiti za odlaganje marama, šalova ili nakita. Ova jednostavna rješenja omogućuju vam bolju organizaciju stvari u ormaru.

Ormar
Ormar

Korištenje stropa

Viseće police

Strop može biti neiskorišten prostor u vašem malom domu. Viseće police su izvrstan način da iskoristite taj prostor. Možete koristiti viseće police u kuhinji za odlaganje posuđa ili za prikazivanje ukrasa u dnevnom boravku. Stropne police mogu dodati dozu stila vašem prostoru i istovremeno pružiti dodatni prostor za odlaganje.

Vješalice za bicikle

Ako imate bicikl, ali nemate dovoljno prostora za odlaganje, vješalice za bicikle su odlično rješenje. Montirajte vješalice na strop kako biste okačili bicikl iznad područja svakodnevnog prolaza ili na neko drugo mjesto. Ovo će vam omogućiti da zadržite bicikl izvan puta, a istovremeno oslobodite prostor na podu.

Visece police
Vješalica za bicikl

Korištenje poda

Police ispod kreveta

Pod krevetom često ostaje neiskorišten prostor. Iskoristite taj prostor postavljanjem niskih polica ispod kreveta. Možete koristiti ove police za odlaganje sezonske odjeće, cipela, posteljine ili drugih predmeta koje ne koristite često. Na taj način maksimizirate korištenje prostora ispod kreveta i oslobađate prostor u ormarima.

Organizatori ladica

Još jedan način za iskorištavanje prostora na podu je korištenje organizatora ladica. Organizatori ladica su idealni za skladištenje sitnih predmeta kao što su čarape, donje rublje, pribor za šminkanje ili alati. Postavite ih ispod radnog stola, stolića za kavu ili u kupaonicu kako biste organizirali svoje stvari i održali prostor čistim.

Police ispod kreveta
Organizator polica

Korištenje vrata

Vješalice za vrata

Vrata su često zanemarena površina koja se može iskoristiti za odlaganje. Montirajte vješalice za vrata kako biste okačili jakne, torbe, kišobrane ili ključeve. Ovo je praktičan način da organizirate svoje svakodnevne predmete i držite ih pri ruci kada vam trebaju.

Organizatori za vrata

Također možete koristiti organizatore za vrata kako biste iskoristili prostor na vratima. Ovi organizatori obično imaju džepove ili police u koje možete staviti časopise, knjige, cipele ili druge manje predmete. Montirajte ih na unutarnju stranu vrata ormar ili na ulazna vrata kako biste maksimalno iskoristili vertikalni prostor.

Iskorištavanje vertikalnog prostora ključno je kada živite u malom domu. Organizacija zidova, korištenje ormara, stropa, poda i vrata pružaju vam brojne mogućnosti za stvaranje dodatnog prostora za skladištenje i organizaciju. Razmislite o vašim potrebama i prilagodite ove ideje kako bi najbolje odgovarale vašem domu. Iskoristite vertikalni prostor kako biste stvorili funkcionalan i dobro organiziran prostor.